Chcesz na pierwszej randce zrobić na niej piorunujące wrażenie? Zamiast iść na żywioł przygotuj się dobrze do spotkania, bo od samego początku będziesz pod obserwacją. Oto 10 rzeczy, na podstawie których kobiety dokonują wstępnej oceny facetów.--- Viola Nowacka
Nawet sobie nie wyobrażasz, jak ogromną pracę wykonuje kobiecy mózg podczas tych pierwszych kilku sekund waszego pierwszego spotkania. "Każdy szczegół może być istotny, jeżeli chodzi o wybór potencjalnego ojca dla jej dzieci" - mówi dr Carol Kauffman, psychoterapeutka związków z Uniwersytetu Harwarda. OK.
Niech te sekundy pracują na Ciebie. Oto, co dla niej się liczy, w chronologicznym porządku.
1. Jak on się ubrał na randkę?
"Kobieta zwraca uwagę na to, czy zadałeś sobie przed randką trochę wysiłku, aby dobrze wyglądać - tłumaczy dr Alina Zoldbrod, psychoterapeutka z Bostonu. - Twój niedbały wygląd to dla niej komunikat, że nie masz dla niej szacunku".
2. Czy nie jest depresyjny, agresywny, czy ma poczucie humoru, czy nie gapi się na mój biust?
Tylu psycholi chodzi po świecie, że rozsądna kobieta musi być wyczulona na wszelkie oznaki braku psychicznej równowagi. Wszelkie objawy, że cierpisz na jakieś obsesje, nerwice lub inne psychiczne odchylenia od normy, mogą spowodować, że jej stosunek do Ciebie momentalnie ulegnie ochłodzeniu.
3. Czy nie przypomina mojego byłego?
"Oczekiwania kobiet wobec nowo poznanych mężczyzn bardzo często bazują na negatywnych bądź pozytywnych doświadczeniach z przeszłości" - mówi dr Kauffman. Jeśli ona opowiada o swoim byłym, słuchaj uważnie.
4. Czy nie wlecze się za nim przeszłość?
Facet, który ma wyraźny problem z psychicznym pożegnaniem się z byłym związkiem, mówi o tym za dużo, albo podejrzanie emocjonalnie, nie jest dobrym kandydatem dla rozsądnej kobiety. Tacy przyciągną tylko jeden typ kobiet - ofiary.
5. Czy umie mówić o sobie, no i czy potrafi mnie słuchać?
Ona prawdopodobnie weźmie na siebie 80% konwersacji, Tobie zostanie do wypełnienia tylko 20% czasu. Lepiej, żebyś przez ten czas mówił coś, co brzmi sensownie i co będzie interesujące nie tylko dla Ciebie.
6. Czy nie jest skąpiradłem?
Większość kobiet dostrzega istotną zależność pomiędzy zostawianiem 10% napiwku w restauracji a potencjalną zdolnością do zabezpieczenia przyszłości żony i dzieci.
7. Czy potrafi mnie zrozumieć i docenić?
Jeżeli po rozmowie nie wiesz nic na temat jej poglądów, ambicji, zainteresowań, najprawdopodobniej tu właśnie popełniasz błąd. Następnym razem zadawaj więcej pytań i słuchaj, naprawdę słuchaj odpowiedzi.
8. Czy jest zainteresowany związkiem, ale nie desperacko?
Kobiety szukają mężczyzn, którzy nie boją się związku z kobietami (żadnych mamisynków czy Piotrusiów Panów). Z drugiej strony przesadne okazywanie, jak bardzo Ci zależy na zażyłości, i to jak najszybciej, spali Twoje szanse na starcie.
9. Czy jest słowny?
Wszystko, co może podważyć Twoją wiarygodność - spóźnienie, drobne kłamstewka, które wychodzą na jaw - przeniesie Twoją kandydaturę do kategorii "Nie Rokuje".
10. Czy będzie dobrym ojcem?
Tu ważne są Twoje relacje z innymi i stosunek do słabszych. To jak się zwracasz do rodziny, cudzych dzieci, kotów i psów. Czy jesteś w naturalny sposób opiekuńczy, otwierasz przed nią drzwi, dbasz, by było jej wygodnie, ciepło itd.
lista tematów