Wampiry-przedstawiane na wiele możliwych sposobów. Przyznam że osobiście lubię wampiry najbardziej spośród magicznych stworzeń-być może dlatego świetnie trafiła w mój gust saga "Zmierzch" i nie tylko dlatego. Autorka potrafi przez całą książkę utrzymać mocne napięcie i rozwijać fabułę powoli ale tak by czytelnik mógł się uzależnić a nie zanudzić.
Co do filmu : Rola Edwarda wypadła dobrze,może inaczej wyobrażałam sobie postać Belli. Film porównując z książką,jest słabą produkcją,jedyne co mi się w nim spodobało to Gra w baseball. Tak reżyser pominął wiele zasadniczych wątków i dodał parę niepotrzebnych drobiazgów. Oby kolejna część juz była lepsza ^^
Konto usunięte: Autorka przedstawiła tam wampiry z nieco innej perspektywy. Jako piękne, nieśmiertelne istoty, które starają się żyć jak normalni ludzie. Jako stworzenia z uczuciami. Co o tym sądzicie?
Uważam że jest to dobra odmiana.Panna Meyer poruszyła dosyć ciekawy temat w swojej książce,co dało coś dzięki czemu już inaczej spojrzymy na wampiry ^^.